A Kiadó előszava
A szerzők előszava
Bevezetés
A genetikai módosítás alapjai – egy csöppnyi tudomány
A genetikai módosítás – hogyan csinálják?
A genetikai módosításhoz használt gének
A promóter
A marker- és riporter gén
A stop jel
A transzgén
A GM-növények előállítási módszerei
Szelekció és szaporítás
A GM-növények engedélyezése
A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások
A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése
Az antisense-technológia
A terminátor technika
Váratlan következmények
A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik
Spliceszómák (spliceosomes)
A fehérjék szintézis utáni módosítása
A fehérjék kísérői, a saperonok
A befogadó sejt génjeinek meghibásodása – elkerülhetetlen veszteségek
A transzgén pozíciójának a meghatározása
A promóterek és a gének ki-és bekapcsolása
Horizontális génátvitel
Daganatos és egyéb betegségek
A csupasz DNS
A GM-technológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések
A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése
A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi előnyei
A magas-metionin tartalmú GM-szója
A sok béta-karotint tartalmazó GM-rizs (golden rice)
A több fehérjét tartalmazó GM-burgonya
A GM-technológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában
A GM-növények termesztésének hatása a gyom- és rovarirtó szerek használatára
A Bt-rezisztencia kifejlődése
Ajánlott bejegyzések: